12 Haziran 2013 Çarşamba

GAZLI BİBER DOLMASI ( EKŞİLİ DOLMA)


   
   Son günlerde yaşanan olaylara uyması adına araştırdım ve gazlı biber dolması yapmaya karar verdim .Araştırmalarım sonunda Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sumakla yapılan ,ekşili dolmasını uygun buldup ,yaptım.Çok lezzetli oldu. İşte tarifi.......


   GAZLI BİBER DOLMASI (EKŞİLİ DOLMA)
 Malzemeler
* 1 kg kırmızı köz biber ve dolmalık yeşil biber
İç malzemesi için
*250 gr orta yağlı kıyma
*1 kuru soğan
*2 domates ( küp küp doğranmış)
*1 yemek kaşığı biber salçası
*1 yemek kaşığı domates salçası
*1 kase pirinç
*yarım demet maydanoz
*yarım demet nane
* 1 çay bardağı zeytinyağ
*1 yemek kaşığı tereyağ
* tuz,karabiber,pul biber
Ekşi suyu için
*1 çay bardağı tane sumak
* 1 su bardağı ılık su
Hazırlanışı
İç harcı hazırlamadan önce ,ekşi suyu için tane sumağı ılık suyun içinde 15 dakika bekletelim.
Biberleri sap kısımlarından kesip tohumlarını temizleyelim.
İç malzeme için kıymayı derin bir kaba alalım.İçine ince kıyılmış soğan,salça,kabukları soyulup küp doğranmış domates,kıyılmış maydanoz ve nane,yıkanmış pirinç,zeytin yağ,tereyağ,tuz; karabiber ile pul biber katıp karıştıralım.Karışımın üzerine bir çay bardağı sumak suyu ekleyelim.Ve yine karıştıralım.Karıştırdığımız içi biberlerin içine dolduralım.Biberlerin ağız kısımları hafifçe birbirlerinin içine girecek şekilde tencereye yerleştirelim.İç harç bitene kadar  işleme devam edelim.Üzerine tuz serpip bir su bardağı sumaklı ekşi sudan ilave edelim.En üste bir kapak yerleştirelim:ve yarıya kadar sıcak su ekleyelim.Önce hararetli sonra kısık ateşte dolmalar yumuşayana kadar pişirelim.....GAZLI BİBER DOLMAMIZ HAZIR......AFİYET OLSUN...