14 Mart 2013 Perşembe

PATATESLİ AÇMA BÖREK


     
   PATATESLİ AÇMA BÖREK
Malzemeler
*5 su bardağı un
*1 su bardağı süt
*2 çorba kaşığı yoğurt
* yarım çay bardağı sirke
*1 çay bardağı sıvı yağ
*2 adet yumurta,tuz
Üzeri için
*175 gr eritilmiş margarin
*1 su bardağı sıvı yağ
İçi için
*1 kg patates
*3 adet büyük boy soğan
*1,5 çay bardağı zeytin yağ
*300 gr rendelenmiş beyaz peynir
*tuz ,kırmızı pul biber,karabiber
Yapılışı
Bir kaba unun ortasını havuz şeklinde açın.Yumurtalardan birinin sarısını,üzerine sürmek için kenara ayırın.Una yumurtanın akını ve diğer yumurtayı ekleyin.Üzerine süt,yoğurt,sıvı yağ ve bir tutam tuz ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.Hamurun üzerine nemli bir bez örterek 1 saat dinlendirin.Dinlenmiş hamurdan 15 tane beze yapın.Bezelerin her birini 3,e bölün ve pasta tabağı büyüklüğünde açın.Birinci hamurun üzerine margarinden sürün.Üzerine ikinci hamuru koyup tekrar margarin sürün.Üçüncü hamuru en üste yerleştirin Aralarına sürdüğünüz yağın donması için hamurları yarım saat dinlendirin .Üst üste koyduğunuz bir oklavayla açın ve üzerine sıvı yağ sürün.Hamuru ortadan ikiye bölün.İç malzeme için patatesleri haşlayın,kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin.Yemeklik doğranmış soğanları zeytin yağında kavurun.Üzerine rendelenmiş patatesleri ilave edin.ve karıştırın.Rendelenmiş beyaz peynir,tuz ,pul biber ve karabiberi ekleyip karıştırdıktan sonra tencereyi ateşten alın.Ortadan ikiye böldüğünüz hamurların geniş kenarına patatesli karışımdan koyup rulo şeklinde sarın.Ruloyu kendi etrafında sarıp gül böreği şeklini verin.Hamurların hepsine aynı işlemi uygulayın.Üzerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 280 derecede 30 dk pişirin.Sıcak olarak servis yapın.AFİYET OLSUN.....